Egyszerű jógagyakorlatok a DOHÁNYZÁS mögöttes okainak oldására

Egyszerű jógagyakorlatok a DOHÁNYZÁS mögöttes okainak oldására

Az előző cikkben már volt szó a dohányzás lelki hátteréről. Ez a publikáció pedig segítséget ad néhány egyszerű jógagyakorlattal a mögöttes lelki történet oldására.
A gyakorlatok célja az életerő tudatos befogadása (pl. hátrahajlással), valamint a méreganyagok, illetve negatív érzések kisöprése (pl. csavarással).
A gyakorlatok igen egyszerűek, így alkalmat teremthetsz magadnak arra, hogy folyamatos,
egyenletes légzés mellett megtartsd azokat LEGALÁBB ÖT LÉGZÉSIG. Ne feszülj, ne görcsölj, lazán, könnyedén.
— Akkor nézzük sorban: 😉

1.// Térdelőtámaszban domborítsd a hátad. Húzd össze jól a hasad, farizmaidat és told fel a
lapockát jó magasra. Közben lélegezz egyenletesen, érezd, ahogy finoman mozdul a hátad a
légzéssel.

2.// Térdelőtámaszban homorítsd a hátad. Összpontosíts a légzés alatt a mellkasnyitásra,
finoman told előre azt. Engedd mozogni a bordát a légzéssel.

3.// Hátrahajlás térdelésből. Feltérdelve támaszd meg a keresztcsontod (farokcsonti terület) az ujjaiddal, tenyereddel. Megtartva ezt a területet, a mellkasra és a légzésre összpontosítva finoman hajolj hátra addig, ahol még át tudod lélegezni a tartást. Öt légzés után lassan egyenesedj fel, ülj rá a sarkadra, majd finoman hajolj előre, lazíts.

4.// Gerinccsavarás. Számos típusát kipróbálhatod, én most a képen látható ülő verziót
emeltem ki. Fontos, hogy kilégzéssel érkezz bele a csavart helyzetbe, majd tartsd egyenletes légzéssel. Mély kilégzéseket fogsz tapasztalni, melyeket bátran használj ki elengedve magadból a feszültséget. Megtisztulnak a szövetek, sejtek, “felsóhajt” a tüdő, mire visszaérkezel kiinduló helyzetbe. Mindkét oldalon végezd el.

5.// Hasi légzés fekvésben. A képen látható módon pihenj le. Összpontosíts a köldököd
területére és lélegezd át, mintha azon keresztül vennéd a levegőt. Engedd finoman megemelkedni a hasfalat a belégzéssel, majd visszasüllyedni a kilégzéssel. Megnyugtat,
pihentet, oldja a belső feszültséget.

6.// Relaxáció. Nem lehet eléggé kiemelni a relaxáció jelentőségét. Akár minden este lefekvés előtt végezd. Figyelmeddel tudatosan haladj végig a testen a lábujjaktól a fejtetőig minden testrészed ellazítva közben egy kilégzéssel. Majd a légzés figyelése mellett maradj ebben az ellazult állapotban. Hagyd, hogy a légzés “elringasson” és a kilégzésekkel újra és újra lazíts, míg nem állandósul az oldott állapot. Élvezd és időzz benne 5-10 percig.

Tedd szokássá a tudatos mozgást például a fenti jógagyakorlatokkal és meglátod, átértékeled a cigarettához való hozzáállásodat.

Sok sikert kívánok! ❤